Social Services And Commercial Spaces In Bern

Project Details:
  • SCHINDLER AWARD 2012
  • The site chosen for the Schindler Award 2012 is located at the north-west corner ofthe old town, in an area once occupied by the fortifications and the military training grounds, which protected the western approaches up to end of the 18th century. With the fortifications leveled, the area became available for a number of new functions, today still present but no longer in use as originally intended. lways an important access from the north and the east of the town, traffic infrastructure took over more and more of the area. With the construction of the rail and road bridge rote Brucke in 1858, the rules for Bern's urban development were drastically altered. From now on Bern was linked to the growing system of railway lines beginning to crisscross Switzerland - the train station situated at the western end of the town's central axis and the southern end of Bollwerk would soon become the main traffic hub of the city. At the same time, the raised track of the railway line effectively blocked all development in the area. With development blocked, urban neglect set in - controversial usage soon The study area has a strtegica position, representing the link between the old city and its extension in the northwestern part of it. Although the territory itself is not a point of interest, its passage is the only way that pedestrians can visit and participate in cultural events in this area. Improvement and organization will generate traffic area of territory not only by young people but also by conservative citizens and tourists.
  • The Concept The concept is based on reporting to the two major traffic directions. The project aims to link the river valley and city Aare, and to be a point-of contact in cultural route that connects the several cultural buildings in the area. The two programs, one social services, and commercial spaces are clearly separated,by height, the groundfloor is for pedestrians, with commercial functions and cafe, solving the problem area, namely the lack of public functions in the groundf loor. Through its transparency, it creates a visual connection between the city and natural element.By placeing the cafe (and restaurant on the upper level), near the river, I wanted to create a view point offering a spectacular view of the river. By proposing pedestrian ramps, to make a connection between the river and city hub creates an important link in the tourist route of the area and and the coonection with the belvedere area, makes the project a point of tourist interest.
  • The Aesthetic was inspired by one of the most popular computer games, tetris , by using its basic morphological elements. The Aesthetics of Tetris has inspired many areas of design, from graphic design, furniture design and even architectural design. According to research from Dr. Richard Haier, et al. prolonged Tetris activity can also lead to more efficient brain activity during play. Even moderate playing of tetris (half-an-hour a day for three months) boosts general cognitive functions such as "critical thinking, reasoning, language and processing" and increases cerebral cortex thickness.